Dénia dedica 2016 a Tenor Cortis, un cantant de rang mundial perjudicat pels seus ideals republicans

Va ser Alfredo Kraus que va assegurar que Antonio Montsó Corts (Dénia, 1891- València, 1952), més conegut com el Tenor Cortis, «va ser un dels millors cantants de la història de l’òpera». De fet, si en l’actualitat no és més conegut pel gran públic internacional és perquè es va veure atrapat en la voràgine de la Guerra Civil i després marginat per la dictadura franquista, a causa de les seves profundes conviccions republicanes, tal com ha recordat avui l’alcalde de Dénia, el socialista Vicent Grimalt. Però de totes maneres, de les paraules de Kraus i d’altres especialistes es dedueix que Cortis va adquirir en la seva professió rang mundial i és una de les figures culturals més enormes que ha donat la seva ciutat natal.

I com que el proper 12 d’agost es compliran exactament 125 anys del seu naixement -per cert, esdevingut en realitat a alta mar, a bord d’un vaixell en el qual la seva mare tornava a Dénia després de la mort del pare en Algèria-, aquest 2016 serà l’any del Tenor Cortis en la localitat. I per celebrar-ho, l’ajuntament ha dissenyat el «projecte més ambiciós possible», amb un calendari encara per tancar de concerts d’òpera, una gran exposició monotemàtica amb material inèdit, conferències, publicacions, activitats a les escoles i fins a una ofrena floral.

Segons van descriure Grimalt i el regidor de Cultura, Rafa Carrió (Compromís), l’obstinació ja disposa de logotip propi i cartell a la façana de l’ajuntament i es prolongarà fins a abril de 2017 amb el suport econòmic de la Generalitat i de la Diputació. En l’aposta s’han implicat tots els col·lectius musicals de la ciutat i de la comarca -Conservatori Tenor Cortis, Agrupació Artística Musical, Orfeó, Orquestra de la Marina Alta-, entitats i artistes de fora de la ciutat de reconegut prestigi, l’Arxiu Municipal , el Museu Etnogràfic o la Biblioteca Municipal i diverses regidories del consistori: no només Cultura, sinó també Alcaldia, Turisme o Festes.

fotografia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *