Dénia, Orba i El Verger firmen la seua adhesió a la Ruta dels Riuraus

Els municipis d’Orba, El Verger i Dénia van firmar ahir en l’Ajuntament de Dénia la seua adhesió a la Ruta dels Riuraus, que suma ja quinze municipis de la Marina Alta “unidos al voltant del cultiu del moscatell, l’elaboració de la passa i l’arquitectura dels riuraus, que són l’ADN d’este proyecto”, segons va indicar el representant de la Ruta i alcalde de Jesús Pobre, Javier Scotto. Scotto va afirmar que amb la incorporació d’estos tres municipis “se multiplica el ric patrimoni de la ruta, únic en el mon”.

L’alcalde d’El Verger, Ximo Coll, va exposar l’oferta del seu municipi a esta Ruta, destacant el Riurau dels Guillem, el major de la localitat, construït en el primer terç del segle XX, els riuraus de propietat privada repartits pel terme o el mirador “Bancals de Segària” des d’on contemplar els camps de cultiu de la vinya abancalats amb els seus marges de pedra. Orba, per la seua banda, enriquix esta ruta comarcal amb el Sequer de Verdú, riurau del segle XIX, altres sis sequers o riuraus on es pot apreciar la bellesa de l’arquitectura rural valenciana i la seua tradició terrissera en relació amb l’elaboració de la passa. Les teules que cobrien els riuraus o les peces que es col·locaven entre els canyissos on s’assecava el raïm s’elaboraven en les terrisseries d’esta localitat, que va ser un centre productor de ceràmica de fang que abastia a la comarca en els temps d’esplendor de la passa. En este sentit, l’alcalde d’Orba, Ignasi Cervera, va apuntar la possibilitat que “surjan sinergies que permeten crear una Ruta del Fang que es combine amb la dels riuraus”. Finalment, l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, va afirmar que la Ruta dels Riuraus, la producció i exportació de la passa i la ciutat de Dénia “van lligades de la mano”. La ciutat, els camins que conduïen la passa de la Marina Alta per a embarcar-la i el port, “fi natural d’esta ruta”, són peces fonamentals del projecte. Grimalt va destacar les dos principals aportacions que Dénia fa a la Ruta dels Riuraus. D’una banda, el Museu Etnològic, on s’exposen indumentària, mobiliari, objectes i fotografies del segle XIX. I a més, un itinerari urbà pels magatzems de les empreses comercialitzadores de passa i per la fatxada marítima, traçant el recorregut que realitzaven els carros carregats de passa quan arribaven a Dénia i entraven pel carrer Loreto.

Finalment, l’alcalde de Dénia va remarcar que la Ruta dels Riuraus és “un exemple clar del procés comarcalizador que viu la Marina Alta i de la col·laboració público-privada”. En este sentit, va agrair a Aehtma, l’empresariat local i als restaurants de la ciutat que s’han adherit al projecte i que oferiran una oferta gastronòmica lligada a la ruta “su participació i divulgació d’esta iniciativa tan significativa de la nostra història i cultura”.

image image image

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *