El paisatge cultural de les valls de Pego. Propostes de futur

Dissabte 8 i diumenge 9 es celebren a Pego les Jornades “El paisatge cultural de les valls de Pego. Propostes de futur” amb un complet programa de conferències culturals i medi ambientals, presentacions de llibres, taules redones i visites guiades.Serà a la Casa de la Cultura .

6D’aquesta manera defineixen els organitzadors les jornades: “Les valls de Pego són un espai natural variat i molt fràgil que resumeix la riquesa de la muntanya mediterrània. D’un elevat valor des del punt de vista de la Ciència, amb espècies úniques i d’una singular
bellesa. Paratges recollits magistralment en les seues publicacions per Joan Pellicer, amb una visió etnobotànica insuperable.

Aquest paisatge es caracteritza per les seues estraticacions històriques, des de la Prehistòria, el Món Antic, el Medieval, el Món Il·lustrat, ns els nostres dies. Cada època ha escrit i esborrat sobre el
palimpsest, eixe vell pergamí que és el territori en el qual vivim.

Les jornades tenen entre els seus objectius proposar una nova lectura del territori de les valls que contenen valors sucients per a ser considerat un paisatge cultural, un jardí o lloc històric, parc cultural de primera categoria. En tot cas, els mites i llegendes, els aspectes intangibles es projecten sobre la realitat, que pren
una dimensió màgica, que supera qualsevol museu o parc convencional que coneguem.

Durant les jornades es realitzarà un viatge diacrònic, a mode de pelegrinatge, rescatant aspectes desconeguts o sols oblidats. Està previst que al nalitzar les jornades es redacten com a resultat dels debats i conferències unes conclusions, unes propostes de futur.

img_2143

Programa

DISSABTE 8 D’OCTUBRE: EL PAISATGE CULTURAL DE LES VALLS DE PEGO.

09:30 h. Introducció, per Rafael Soler i Joan Miquel Almela.

09:45 h. El medi natural, per Miquel Vives.

10:30 h. Prehistòria i mon antic, per Ignasi Grau.

11:15 h. Pausa i café.

11:30 h. El món medieval, per Josep Torró i Alba Soler.

12:15 h. Pausa.

12:30 h. Arquitectura zero, per Rafael Soler i Fernando Sendra Bañuls.
13:30 h. Presentació del llibre: Estudio del paisaje cultural y arquitectónico mediterráneo. La Vall d’Alcalà – La Vall d’Ebo – La Vall de Gallinera, a càrrec de Rafael Soler i Josep Torró.

14:00 h. Dinar al pati de la Casa de Cultura a càrrec del cuiner pegolí Evarist Miralles. El preu de la inscripció dóna dret al tiquet del dinar.

16:30 h. TAULA REDONA. PROPOSTES DE FUTUR DEL PAISATGE CULTURAL DE LES VALLS.
Moderador: Joan Miquel Almela.
Presentació a càrrec de: Josep Bernabeu Mestre, Catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat d’Alacant.

Intervencions:
Ignasi Grau, Miquel Vives, Alba Soler, Josep Torró i Rafael Soler.
Intervencions:
Domènec Pons (Atzaïla, Associació Cultural de Pego), Vicent Morera (Unió Cultural d’Amics de la Vall de Gallinera), Virginia Barciela (Associació Cultural la Roca de la Vall d’Alcalà), Emilio Aragó (Associació Cultural de la Vall d’Ebo).

Debat

19:00 h Pausa.

19:30 h. Conclusions i lectura.

20:15 h. Cloenda.

DIUMENGE 9 D’OCTUBRE:

10:00 h. Visita guiada. EL BARRANC DE LES BASSES DE BENIALÍ. PINTURES, CORRALS, MARGES, BASSES. UN ESPAI NATURAL, UNA ESTRATIGRAFIA MIL·LENÀRIA, a càrrec de
Mauro Hernández Pérez, Pere Ferrer Marset i Juanjo Ortolà Vercher.

Punt d’encontre: Ajuntament de Benialí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *