El Poble Nou de Benitatxell recupera l’antic ofici de fer canyissos

Aquesta tradició, que ara recupera l’Assemblea de Jóvens, amaga tot un ritual inclús amb components màgics, com el d’arreplegar les canyes en una nit de lluna plena.

Els veïns i veïnes del Poble Nou de Benitatxell tindran oportunitat d’aprendre a fer canyissos a la manera tradicional, com ho feien els seus avantpassats. L’Assemblea de Jóvens del Poble Nou de Benitatxell ha organitzat per al dia 20 de juliol a les 11 del matí en el Mercat una Canyissada, on es mostrarà l’art de d’elaboració d’un canyís, una ferramenta tradicional indispensable en l’elaboració de la pansa, també com a plataforma per a les pesqueres i que ara es continua utilitzant a les entrades de bous de les festes.

Les canyes que s’empraràn van ser arreplegades per l’Assemblea de Jóvens un dia molt específic, en concret, el dia de la lluna plena de desembre. Francisco Pascual, veí del municipi que conserva un gran patrimoni agrícola tradicional, cedirà un motle per a fer canyíssos a la manera antiga. La cita també serà, per tant, un referent cultural per aquells que vullguen aprendre sobre les tradicions de la comarca.

image

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *