EL XÀBIA FOLK APOSTA PER LA CULTURA TRADICIONAL

El festival Xàbia Folk arriba a la seua quinzena edició amb un canvi d’emplaçament i una decidida reivindicació de la cultura tradicional. Aquest canvi té un important component simbòlic perquè els concerts es realitzaran al Riurau dels Català d’Arnauda, un emblema local i comarcal de la lluita per la conservació del patrimoni arquitectònic rural que, després de ser traslladat pedra a pedra des de la seua ubicació original, comença una nova singladura com a centre cultural de referència.
El Festival es presenta el dia 22 d’abril a la Casa de Cultura de Xàbia, amb l’espectacle de Javier Bergia i Begoña Olavide Cantando a los poetas de un tiempo a esta parte. La proposta reuneix dos músics de llarga trajectòria —Olavide en el camp de la música antiga, on s’ha guanyat un merescut prestigi com a intèrpret de psalteri, i Bergia en la seua doble faceta de cantautor i compositor de bandes sonores— entorn l’obra de diversos poetes espanyols musicats per a l’ocasió: Luis Cernuda, Antonio Machado, Miguel Hernández, Calderón de la Barca, Emilia Pardo Bazán, Juan Ramón Jiménez, Francisco de Quevedo…

Kepa Junkera autobiogràfic
El punt àlgid del Festival tindrà lloc el cap de setmana del 6 al 8 de maig. Ja el mateix 6 de maig, l’acordionista basc Kepa Junkera, acompanyat del joveníssim grup femení Sorginak, presentarà al Riurau d’Arnauda el seu darrer treball, Petita història de la trikitixa, un espectacle en clau autobiogràfica concebut per a celebrar els 35 anys de trajectòria.
A l’endemà hi haurà doble sessió musical: per la vesprada actuarà una de les formacions dolçaineres més carismàtiques del país, els Germans Caballer de Sagunt, acompanyats d’un grapat d’amics per fer un repàs del repertori tradicional valencià i d’altres indrets de la Mediterrània. I per la nit serà el torn d’El Naán, una de les darreres revelacions del folk ibèric. Procedents del Cerrato, una comarca meridional palentina, El Naán presenten un espectacle multidisciplinar —amb música, poesia, teatre i videoart— que actualitza i celebra la tradició musical castellana.

Reivindicació de la cultura tradicional
El festival es tancarà el diumenge 8 de maig amb una sessió matinal dedicada a la reivindicació de la cultura tradicional associada al treball de la pansa i de les feines agrícoles, amb degustació vins i oli del terreny i tallers de confecció canyissos, de treball de la llata i l’espart, de construcció de maquetes de riurau i i d’elaboració de coques al forn de llenya. Tot, amenitzat per les músiques balcàniques de La Trocamba Matanusca.
Bergia i Olavide Xàbia Folk 2016

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *