Guerra i defensa de Dénia al llarg de la història

El projecte de difusió LA DEFENSA DE DÉNIA EN TEMPS DE GUERRA integra un cicle de conferències organitzat pel Museu Arqueològic de Dénia, que es desenvoluparà entre juny i octubre del 2016. La seu és el Castell de Dénia, a la Sala. Aquest acte serà l’eix central de la programació d’estiu.

L’activitat està organitzada per l’Ajuntament de Dénia i ha rebut una subvenció de la Secretaria General de Política de Defensa del Ministeri de Defensa, Govern d’Espanya.

L’objectiu és donar a conéixer al gran públic i al turisme cultural el vincle de la història de Dénia amb la guerra. Esdeveniments bèl·lics, fortificació i armament des del segle VI a. C. fins al segle XX.

Les fortificacions dels ibers, el pols de Dénia durant la guerra de Sertori contra Roma, el paper del Montgó com a talaia de guaita i control de la costa al llarg de la romanització i les empremtes arqueològiques de la guerra existents a Dianium, la conquesta per l’estol de Muyáhid, emir de Dénia, de les Balears i Pitiüses, així com la incursió a l’illa de Sardenya la primavera del 1016, la Guerra dels Dos Peres i el seu impacte (segle XIV).

Dénia com a base de quatre galeres armades (segle XVII), l’arqueologia subaquàtica, que documenta almenys quatre derelictes o vaixells armats enfonsats en els segles XVII i XVIII, la Guerra de Successió, la Guerra del Francés, així com les arquitectures de la Guerra del 36 són alguns dels capítols d’aquesta proposta.

Cada bloc temàtic compta amb un format que integra una conferència que glossarà el context de cada període o episodi, així com les arquitectures, mentre que en una altra conferència, taula rodona o conversa, es tracten, bé esdeveniments puntuals, bé l’armament de cada època, amb especial referència als fons dels Museus de Dénia. La programació inclou una oferta de visites monogràfiques, amb la participació del guia expert, per a descobrir el patrimoni cultural amb vincle a la guerra i a la defensa de la ciutat.

PROGRAMA ACTIVITATS

 

DIJOUS 6 D’OCTUBRE / 19.30 H

 • La Guerra de Successió. Les fonts sobre els llocs de Dénia, durant la Guerra de Successió. Javier Calvo Puig. Doctor en Història Contemporània.
 • Interpretar la cartografia militar de Dénia de abans, durant i després de la Guerra de Successió. Pere Ferro, mestre de vila, el plànol de Dénia del Atles Massé i els projectes de Antonio Montaigú de la Perille. Josep A. Gisbert Santonja. Museu Arqueològic de Dénia.
DISSABTE 8 D’OCTUBRE DE 10.30 A 13.00 H

 • Visita experimental. Graffiti & Guerra,dels segles XVIII i inicis del segle XIX, en el Castell de Dénia. Josep A. Gisbert. Punt de trobada: porta accés Castell, o Portal de la Vila. Aquesta activitat és gratuïta i lliure de taxes accés castell. Oferiment als participants: Guia Castell de Dénia.

Informació i inscripció: 96 642 02 60. De 10.30 a 13.00 hores (excepte dilluns). 

 

DIJOUS 13 D’OCTUBRE / 19.30 H

 • La guerra del Francés. Fonts sobre la defensa de Dénia en la Guerra de la Independència. Javier Calvo Puig. Doctor en Història Contemporània.
 • L’artilleria i el seu impacte en la guerra des dels seus orígens fins inicis del segle XIX. María Dolores Herrero Fernández-Quesada. Professora Titular. Departament d’història Moderna. Universitat Complutense de Madrid.

DISSABTE 15 D’OCTUBRE DE 10.30 A 13.00 H

 • Visita experimental. Escenaris bèl·lics, tipologies d’elements d’arquitectura militar i armament de la Guerra de la Independència en el Castell de Dénia. Josep A. Gisbert. Punt de trobada: porta accés Castell, o Portal de la Vila. Aquesta activitat és gratuïta i lliure de taxes accés castell. Oferiment als participants: Guia Castell de Dénia.

Informació i inscripció: 96 642 02 60. De 10.30 a 13.00 hores (excepte dilluns). 

DIJOUS 20 D’OCTUBRE / 19.30 H

 • La Guerra del 36. Els ataques franquistes en Dénia. Fonts i anàlisis dels testimonis gràfics. Eladi Mainar Cabanes. IES Montdúver. Departament d’Història.
 • Presència d’unitats militares en Dénia durant el conflicte 1936 – 1939. Misiones, operacions y armament. Vicente Larios Bertomeu. Economista. Universitat Complutense de Madrid. Associació de Veterans Reservistes de Dénia.

DISSABTE 22 D’OCTUBRE DE 10.30 A 13.00 H

 • Visita experimental. La plataforma de defenses antiaèries de la Venta del Burro. Les Rotes, Dénia. Un patrimoni singular. Vicente Larios i Jaume Sau. Col·labora: Asociación de Veteranos Reservistas de Dénia. Punt de trobada: A determinar.

Informació i inscripció: 96 642 02 60. De 10.30 a 13.00 hores (excepte dilluns). 

DIJOUS 27 D’OCTUBRE / 19.30 H

 • La Guerra del 36. Elements decisius de la contesa, la defensa passiva i les fortificacions de protecció en el territori valencià: “Blocaos”, trinxeres i refugis antiaeris. Francisco Taberner Pastor. Acadèmic de Número de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles. València.

DIVENDRES 28 D’OCTUBRE / 19.30 H

 • Acte de cloenda. Lloc: Ajuntament de Dénia. Sala de plens. In memoriam: Emilio Oliver Sanz de Bremond. Autor del libre: La guerra civil espanyola 1936-1939. Vida en una ciutat de la rereguarda republicana. Valencià, 1974.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *