La Marina Alta i la nostra música

És evident i d’agrair que en els últims dos anys s’haja incrementat la quantitat de festivals i concerts en tota la nostra comarca. Ajuntaments, associacions culturals i comissions de festes que aposten per incloure dins de les seues festes, ja siguen patronals o populars, una nit de música en directe o festival. Fins ací tot perfecte, però el problema que ens ve és important (venim detectant una situació de saturació del sector) i hauríem de buscar solucions per a poder palejar està situació.

Més concerts però més repetició dels noms dels cartells, davant d’esta situació, que es podria fer per a no haver de repetir diversos grups en dates molt pròximes?.

Sabem que esta circumstància s’està donant arreu de les comarques valencianes, però La Marina sempre ha sigut avantguarda en el nostre circuit i per això té un públic excepcional, molt seguidor dels concerts. És ben sabut que els grups d’altres comarques, d’altres països de parla catalana veuen a la Marina com un territori a conquerir pel nombre de concerts que ofereix la nostra comarca, però si es satura esta situació repetint grups, fins quan el nostre públic seguirà venint als concerts?.

A esta problemàtica caldria afegir un altre repte important que tenim al sector, com ara la professionalització d’aquest, no només dels grups, també de tot allò que rodeja a la indústria musical com, empreses de comunicació, mitjans especialitzats, tècnics, empreses de so, segells discogràfics, oficines de management, productores, estudis de gravació, audiovisual per a fer vídeos, la llista pot ser ben llarga, el què està clar és la necessitat de crear una indústria que ara és només incipient.

També estem detectant les incompatibilitats d’un circuit que s’ha mantingut amb concerts de pagament, els anys de les “vaques flaques” municipals, amb la multitud de concerts que apareixen subvencionats pels ajuntaments o de festes majors que són gratuïts, alerta amb la cultura gratuïta, com compaginar uns i altres, com fer entendre als gestors d’estos concerts que determinats cartells no es poden i deuen fer gratuïts, caldrà al final que els grups es planten per no matar el seu propi circuit?

Una altra pregunta que deixe en l’aire és la internacionalització, cal recolzar als grups i animar que isquen fora de les nostres fronteres, com a un element més de la professionalització d’aquests. Tenim motius i proves que la nostra música també agrada en la resta de l’estat, una bona prova és els grups de la Safor Zoo i La Raiz i el mariner Aspencat o artistes valencians d’altres músiques com Miquel Gil, Pep el Botifarra, Mara Aranda, etc.

Crec que és el moment de reflexionar davant d’esta situació.

El què està clar és que cal parar i trobar espais de trobada del sector, espais on es puga debatre les necessitats parlar de tot i res, debatre i avançar-se als nous temps, un bon exemple de la creació d’estos espais el tenim en la FIRA TROVAM, la Fira Valenciana de la Música 2016, que té seu a Castelló de la Plana, i que ahir es va presentar a València acompanyat de taules de debat i una bona programació, on podeu participar i encara sou a temps d’apuntar-vos.

Salut i música

Salut i música

Toni Miralles

Més informació i venda d’entrades :

www.firatrovam.com

img_2318

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *