Poble Nou de Benitatxell recupera les excavacions de la Cova dels Bruixes, un jaciment de 2000 anys d’antiguitat.

La primera intervenció dels arqueòlegs Miquel Sánchez i Josep Ahuir s’ha centrat en la neteja de l’àrea amb seguiment arqueològic ja que la cova es trobava coberta de brossa. En el procés han eixit a la llum interessants restes ceràmiques i material constructiu que s’enviaran al Museu Arqueològic de Xàbia, on s’uniran a les troballes d’excavacions anteriors.

Quan acaben els treballs arqueològics es crearà un espai d’interpretació i divulgació en la cova que, com una càpsula del temps, pot ajudar a comprendre la vida quotidiana dels nostres avantpassats. La llegenda compte que els contrabandistes espantaven a la gent fent-los creure que allí habitaven bruixes. Vessaven sofre que produïa misterioses flames. Seria, per tant, la por el que va portar a cridar-la “Cova dels Bruixes”.

El jaciment va ser localitzat en 1987 en el Tossal Gros per Joaquin Bolufer. Segons la historiografia local, a finals del segle XIII, ja abandonada, va passar a convertir-se en el cau perfecte de bandolers. La llegenda també suggerix que els contrabandistes espantaven a la gent fent-los creure que allí habitaven bruixes. Per a això vessaven sofre que produïa misterioses flames al voltant de la cavitat.

Seria, per tant, la por el que va portar als habitants d’El Poble Nou de Benitatxell a cridar-la “Cova dels Bruixes”. Quan finalitzen els treballs arqueològics, la cova s’obrirà per primera vegada en la història al públic. Es crearà, a més, un espai d’interpretació i divulgació d’una cova que, com una càpsula del temps, pot ajudar a comprendre la vida quotidiana dels nostres avantpassats.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *