Sortits de Res

Associació Cultural Teuladina

 

Què és sortits de res i quina finalitat té?

Sortits de res som una associació cultural de Teulada que va nàixer al 2007. Va ser creada per un grup de joves inquiets del poble i amb ganes de voler fer coses. La nostra principal finalitat és apropar la cultura al nostre poble, però no ens referim a la cultura que sol tenir cabuda en la programació institucionalitzada, sinó a aquell tipus de cultura amagada, alternativa, crítica i inclòs perseguida. Actualment hem tornat a reprendre l’activitat després d’una aturada d’uns anys gràcies a què hem trobat un relleu generacional. Ens autofinancem, és per això que no rebem cap subvenció de l’Ajuntament.

Com a associació teniu pensat fer esdeveniments?

Sí. L’any passat vam reprendre l’activitat amb la presentació del documental de Carlos FusterTemps de Pansa: La memòria del Riurau” i aquest any hem fet una tertúlia sobre treballar el camp i la projecció del documental de José GayaQuan les gotes es fan pluja”, i van tenir molt bona acollida. La nostra idea no és només fer aquest tipus d’activitats, sinó també d’altres menys formals i més lúdiques. La idea de recuperar els espais públics, de donar-li vida al centre històric i no dependre de les instal·lacions municipals és un tema que tenim present. Així com la d’apropar-nos més a altres sectors de la població. Estem preparant una publicació i tenim prevista una passejada pel terme municipal per netejar alguns camins rurals.

Esteu vinculats d’alguna manera amb l’ajuntament o aneu pel vostre compte?

Bé, com hem dit ens autofinancem nosaltres mateixa. No pretenem dependre de l’Ajuntament perquè és així quan moltes organitzacions s’institucionalitzen, es polititzen i perden l’esperit crític. No obstant això, com que no tenim cap espai ni local, molts dels actes els hem fet i els realitzem al Saló de Plens o al Saló d’Actes, ja que tampoc disposem del material necessari (projectors, equip de so…).Però ja anem calfant-nos el cap per a intentar eixir d’aquest espai.

sr1

Què us sembla la cultura municipal?

La cultura a Teulada és quasi inexistent i està controlada pels poderosos, és a dir, la cultura està en mans d’uns pocs. Per no tenir no tenim ni Casa de Cultura, això sí, una auditori que pega un esclafit amb unes entrades que no són accessibles per a tothom. Per no dir que per a fer actes allí cal pagar (això imaginem que depén de qui sigues amic). La informació està monopolitzada i en mans d’uns pocs i això també et posa entrebancs per a fer coses. A Teulada només es fomenta la música de banda i el folklore, i últimament ha agafat prou pes l’Escola Municipal de Teatre. La situació no és molt favorable i de vegades és com si ens trobarem amb un mur que ens impedeix avançar, però anem fent pas a pas i a poc a poc dins les nostres limitacions.

Com a municipi inclòs a la marina alta penseu que aquesta està apostant per la nostra cultural en tota la zona?

S’aposta per la cultura, sí, però cada poble va a la seua. Ens falta vertebrar un poc més el territori i col·laborar més entre els diferents pobles. L’existència de monopolitzadors i “superestarismes” als diferents pobles que controlen la cultura també és un gran problema, i això no és només un problema de la Marina, sinó d’altres comarques. I és necessari eradicar això perquè una altra cultura avance. Cal un relleu generacional. També pensem que cal donar-li més importància a organitzacions supramunicipals com la Mancomunitat i aglutinar ja d’una vegada la gran oferta cultural que té la Marina.

Què espereu d’aquest 2016 en l’àmbit cultural?

Volem trencar (o almenys intentar-ho) amb la Teulada que coneixen de “Teulà ni palla ni gra”. Pretenem crear un esperit crític i contestatari que tanta falta ens fa al poble així com transmetre uns valors que el mateix sistema en què vivim està fent que oblidem: la solidaritat, el respecte o la cura pel territori que ocupem.

sortitsderes@gmail.com
Facebook: Sortits de Res
Instagram: @sortitsderes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *