Tòtem, Un nou projecte editorial

Tòtem Edicions és un dels vessants de Tòtem, un projecte cultural interdisciplinari sense ànim de lucre, que intenta d’abastar des de la literatura a l’audiovisual, passant per la gestió cultural i l’activisme.

Com a editorial un dels pilars fonamentals del projecte és proporcionar eines i suport als autors per donar cabuda a obres literàries que queden excloses, per diversos motius, del mercat editorial. Pretenen apostar per models de proximitat que servisquen per “traçar lligams més propers entre els lectors i els autors, i eixamplar així els criteris per veure què es publica i què no”, com diu Ribera, un dels seus impulsors.
Els primers fills d’aquest projecte són dos poemaris: La ciutat és amable, d’Eduard Ramírez (València, 1972), i Canto de las pasiones tristes, de Raimon Ribera (L’Alcúdia, 1993). Per al finançament i realització de les quals han llançat una crida al micromecenatge a través de la plataforma Verkami, en la qual es pot participar fins al 13 d’abril al migdia, quan han d’haver-se assolit 1.900€. Fins ara les contribucions d’una cinquantena de particulars han aplegat 2/3 de l’objectiu.

La ciutat és amable és el quart poemari d’Eduard Ramírez. Torna a insistir en la vivència de la ciutat i en les companyies més o menys aconsellables. Actitud contestatària, una miqueta de constatació dels rodars i voltars pels carrers que són de tots i de ningú, i és clar, remogut però no agitat, o al revés, però sempre a recer de l’amabilitat amb què sabem vestir els escenaris oferits per la ciutat nostrada. Per altra banda, Canto de las pasiones tristes, que és el tercer poemari de Raimon Ribera, i no obstant el segon que publica i el primer que escriu en castellà, és un poemari que juga a parts iguals amb la filosofia i la literatura, amb una especial insistència en l’heterodoxa que mai no acaba sent-ho suficient. El poemari serveix per articular un llenguatge introspectiu que explique el defora preguntant-se per l’experiència pròpia, i conformar així un esbós de l’entorn.

Aquestes publicacions no són un camí solitari, però. Els dos poetes, el de la Ribera i el de l’Horta, han comptat amb amics i companys de trajecte per a aquesta travessa. El poemari d’Eduard Ramírez va acompanyat d’una sèrie d’il·lustracions del grafiter i dissenyador Hazyone_, que acompanyen i amplien el sentit d’uns poemes vinculats amb la València que resisteix en el dia a dia, i un pròleg de la poetessa Anna Montero, autora de poemaris com El pes de la llum (Proa, 2007) o Teranyines (Edicions 62, 2010). En el poemari de Raimon Ribera, en canvi, Fabiana Pérez ha realitzat la il·lustració de portada, i compta amb un pròleg del també poeta i artista total Héctor Arnau, autor dels poemaris Y el hambre y los ciegos (L’Eixam, 2007) i La pasión del hijo apático (Autoeditat, 2015) i cantant del grup Las víctimas civiles, i un epíleg, del mateix autor, que consisteix en el monòleg inèdit que es va gestar amb el poemari.

Tòtem és una mostra més del nou impuls cultural valencià, divers i creatiu que busca descobrir vies pròpies d’expressió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *