Un centenar de persones descobrix per primera vegada els secrets arqueològics de la cova de les Bruixes.

És la primera visita a un abric que allotja restes d’època andalusina i iberoromana.
Un centenar de persones van disfrutar ahir de la Primera jornada de Portes Obertes de la Cova dels Bruixes, organitzada per la regidoria de Cultura, a càrrec de Manolo Segarra. Una excursió màgica que va discórrer entre vinyes i paisatge rural. Els arqueòlegs Josep Ahuir i Miquel Sanchez, i la restauradora Ana Viciach, van explicar els detalls de les últimes troballes així com les misterioses llegendes que l’acompanyen.
L’arqueòleg i gestor del patrimoni cultural, Josep Ahuir, i l’arqueòloga i restauradora Anna Viciach van presentar els últims avanços en la investigació, consolidació i difusió del jaciment arqueològic d’època iberoromana i andalusina.
La cova, que formava part de l’alqueria del Abiar i la primera ocupació de la qual data de prop de 2200 anys, va ser utilitzada com a corral i abocador en el període ibèric, romà i andalusí. Les excavacions del 2001 ja van traure a la llum interessants troballes com ara ceràmiques ibèriques pintades, “sigillatas” i altres importades de la zona de la Campània italiana. Entre elles cal destacar una peça completa de ceràmica íbera, que es troba al Museu Arqueològic de Xàbia i que apareix també en el cartell promocional del lloc.
El jaciment va ser localitzat al 1987 en el Tossal Gros per Joaquin Bolufer. Segons la historiografia local, a finals del segle XIII, ja abandonada, va passar a convertir-se en el cau perfecte de bandolers. La llegenda també sugerix que els contrabandistes espantaven a la gent fent-los creure que allí habitaven bruixes. Per a això vessaven sofre que produïa misterioses flames al voltant de la cavitat. Seria, per tant, la por el que va portar als habitants del Poble Nou de Benitatxell a cridar-la “Cova dels Bruixes”.

image image

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *