Conferència Cortis, home, músic i tenor de Josep Sendra i Piera

El músic Josep Sendra i Piera va oferir ahir a la Casa de Cultura una conferència sobre Antonio Cortis, emmarcada en els actes de celebració del 125 aniversari del naixement del tenor denier. El públic va poder conéixer l’experiència didàctica que Josep Sendra i Piera va realitzar al curs 2001-2002, quan era mestre de música i director de la Banda de música de Dénia en aquella época.

La primera part de la xerrada va estar centrada en la biografia d’Antonio Montón Corts o com és més conegut, el tenor Cortis, destacant dos aspectos:

– la figura de la mare, a la qual Josep Sendra considera que no se li ha donat la importància que mereix. Perquè la mare va ser una lluitadora i va possibilitar que a principis de segle XX els seus dos fills, Batiste i Tonet, com era conegut Antonio a casa, es dedicaren a estudiar música. I des de ben menuts, va canviar de ciutat (València, Madrid i Barcelona) tantes vegades com va ser necessari per procurar-los la millor formació musical. I gràcies a la seua generositat, els seus fills van arribar a ser el que van ser en el món de la música.
– el gran bagatge musical que tenia Cortis, que donava una gran seguretat als directors i orquestres i per això era tan fàcil treballar amb ell i tots volien fer-ho.
Està clar que tenia molt bones qualitats vocals, però el més important era el gran bagatge cultural i musical que tenia, adquirit pel seu pas per tots els cors possibles, a mesura que anava canviant-li la veu de xiquet a adult.

Ja que Cortis, va explicar Sendra, per damunt de tot era músic i després tenor. També compositor, pintor i escultor.

La segona part de la xerrada es va centrar en la campanya ‘Opera a l’escola’, l’experiència didàctica que li va encomanar l’Ajuntament de Dénia per al curs 2001-2002, i que Sendra va treballar amb tota la primària i secundària de Dénia.

Josep Sendra va mostrar el material amb el qual va treballar i es van poder escoltar fragments que els posava als xiquets/es per tal de treballar diversos aspectes com la veu, l’òpera, el ritme, etc.
A banda de l’experiència escolar, es van fer unes Jornades d’iniciació escolar, per a les quals, amb l’ajuda dels mestres de música de les escoles, es va fer una selecció de 80 xiquets/es que tenien gust musical.

Es va treballar amb aquestos fora de l’horari escolar amb la intenció de despertar-los el gust musical i aprendre a cantar. El resultat d’aquella experiència va ser que dels 80 alumnes, 38 es van matricular en la banda de música l’any següent. I 17 han acabat dedicant-se a la carrera musical i treballen d’això. Una experiència molt positiva.

Després es va obrir un torn de preguntes i alguns dels assistents van intervenir, narrant experiències personals que van viure amb el tenor Cortis quan eren xiquets. Un d’ells va dir que a l’Acadèmia de cant que tenia Cortis a València, va ser alumne seu quan amb 5 anys tocava el piano. Com era tan menut, no arribava als pedals i Cortis amb el palo d’una granera li donava als pedals. Un altre assistent també va contar anècdotes personals no sols d’Antonio, també del seu germà Batiste, que també va ser un gran músic, encara que eclipsat pel gran èxit del seu germà Antonio. Va narrar com des de ben menuts els dos germans tenien grans dots per a la música i aprenien molt ràpid sorprenent a tots.

A la xerrada estaven presents dos nétes de Cortis, que van intercanviar impressions amb els presents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *