El Poble Nou de Benitatxell restaura un missal romà de 1886.

L’investigador Josep Buigues Colomer també donarà a conéixer el divendres, 7 d’octubre en el Centre Social, la biografia del vicari Joan Antoni (1890-1974) que repassa amb una mirada molt particular els anys de postguerra en la Marina Alta. Un llibre editat per la regidoria de Cultura i l’editorial El Bullent. La restauració del missal romà, patrocinat per la congregació Filles de María, l’ha realitzat Miriam Rodriguez Gómez, restauradora i conservadora de Béns Culturals.

Dissabte que ve, 8 d’octubre, a les 20:00 hores, tindrà lloc la presentació oficial en l’Església de Santa Maria Magdalena. La restauració d’un missal romà i la publicació de la curiosa autobiografia d’un vicari poblero es convertixen este cap de setmana en l’antesala perfecta a la programació del 9 d’octubre en el Poble Nou de Benitatxell. En concret, la restauració del missal romà més antic que existix en el municipi es presentarà dissabte que ve, 8 d’octubre, a les 20:00 hores en l’Església de Santa Maria Magdalena. El missal restaurat destaca per la seua edició, molt artística, a dos tintes i amb dos columnes en cada pàgina.

Les cobertes són de pell de color va vindre, amb l’anagrama de Jesús i María gravat. “Cuando el llibre va caure en les meues mans vaig veure que estava molt degradat, havia estat molt usat, els fulls tenien cera de vela i taques de greix, estaven descosides, hi havia faltantes de pell en la cubierta…” comenta Miriam Rodríguez Gómez, restauradora i conservadora de béns culturals. La restauració va ser completa, desmuntant el llibre full per full. En el procés es van substituir, a més, els tancaments metàl·lics així com els huit florons que protegien les tapes.

Per a això es van encarregar rèpliques exactes a orfebres especialitzats en restauració. “La cera de les veles es va llevar amb bisturí, les taques de dits i greixos amb banys, els esgarrats es van reparar amb paper japonés més gros en els faltantes i més fi en els rellenos” recorda la restauradora, qui va dedicar mes i mig treballant 8 hores diàries en la recuperació del missal que ha sigut patrocinat per la congregació de les Filles de Maria del Poble Nou de Benitatxell.

La publicació de la “Autobiografia curiosa i diversa del vicari Joan Antoni” serà un altre dels plats forts del cap de setmana. El llibre, revisat per Josep Buigues Colomer, es presentarà el divendres, 7 d’octubre, a les 20:00 en el Centre Social. D’esta manera, el Poble Nou de Benitatxell, col·labora en la divulgació d’unes anècdotes entretingudes que reflectixen la vida quotidiana de l’època del religiós poblero Joan Antoni (1990-1974) , a més d’oferir una visió íntima de la seua personalitat, manies i creences, que sens dubte, sorprendran a més d’un lector.img_2189

Destacable és també el seu profund coneixement de totes les pràctiques populars referents a l’agricultura i els treballs agroindustrials del Poble Nou de Benitatxell com l’elaboració de la passa, la construcció, la pesca, la caça o les pràctiques medicinals populares” ha destacat el regidor de Cultura, Manolo Segarra. Segons el professor Josep Buigues Colomer, encarregat de la revisió filològica de les memòries, “el llibre és entretingut i sorprenent, el vicari és sempre implacable amb els seus contraris, pròxim a la grosseria, a l’insult, a l’escarni, i no escatima paraules per a desprestigiar a tots aquells amb què va tindre roïnes relaciones”. L’autobiografia està repleta d’al·lusions i descripcions precises de fets de la cultura popular, dites, refranys i frases fetes.

img_2190

D’esta manera es dóna pas a una programació del 9 d’octubre que inclou demostració de boixets, jocs tradicionals, menjars populars, actuació del Grup de Danses Morro falquí, de la Gorgera La Llebetjà, el cor parroquial, així com xocolate i bambas i l’entrega dels premis “Poblers i Pobleres pel món”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *