L’Almàssera de la Marina Alta

Aquest espai és el meu projecte personal, em dic Ramon Riera Pons i sóc de Pedreguer.

Recorde la meua infància, quan tan sols tenia set o vuit anys, jugar dins l’almàssera i veure aquell lloc com una cosa molt especial i únic. Recorde fer-me fotos creatives amb aquella premsa de fusta tan gran i antiga i sentir que era molt privilegiat de poder estar en un lloc així.

Sabia el que guardava la meua família. Posseïa una cosa especial i jo formava part d’allò, inconscientment tenia una gran responsabilitat. Moltes vegades veia com la meua àvia pintava i cuidava l’almàssera, les parets amb calç, les premses untades de benzina per combatre el corc, ella mantenia aquell lloc viu.

No recorde clarament si em van dir en algun moment de la meua vida que havia de valorar i cuidar l’almàssera, però jo ho sentia així i era conscient de la importància de guardar i protegir aquella obra d’art.

Sent que he tingut el privilegi d’haver jugat al pati de casa l’àvia, construint cabanyes dalt la figuera amb lavabo i radio, construint illes de dinosaures o impressionant als amics d’escola que venien als aniversaris, jugant a màsters de l’univers, Play Mobils, Gigoes i sobretot amb una gran dosis de dibuixos japonesos com Goku, Musculman i Arale.

Ara veig les noves generacions i en resulta curiós que siga tan escàs veure alguna cosa així, la tecnologia s’ha apoderat de la imaginació dels xiquets, el xiquet ara estan més còmodes, la tecnologia mòbil acomoda la ment del xiquet i no desenvolupa la seua imaginació, no hi ha creació i l’avorriment s’apodera d’ells. Crec que la meua infància ha sigut fonamental per la creació d’aquest projecte, ja que sense aquest sentiment l’Almàssera de la Marina Alta, avui sols seria una ruïna més, tancada entre 4 parets.

El dia 22 de novembre del 2014 vaig decidir començar a restaurar aquesta obra d’art, que segurament data del 1810-1820, s. XIX segons els arqueòlegs de Pedreguer i de Xàbia.

almarsera1Al principi com tot era impossible, estava sol, no tenia recursos, no tenia experiència… Parlant clar, no sabia ni penjar un quadre. Sóc d’aquestes persones que mai ha sigut un “manetes” dintre de casa. Per si no fos prou complicat, la meua família no creia en aquest projecte, pensaven que estava boig i tenien moltes raons per pensar-ho. La crisi, l’ ubicació, pàrquing, la inversió que s’havia de fer, i jo sincerament no tenia ni un duro.

Cada vegada que tocava alguna cosa de l’almàssera venia el meu pare o el meu tio a dir-me que això no ho podia fer, però jo com sóc una persona que no escolta a ningú seguia endavant. A poc a poc veia com començava agafar forma i cada vegada tenia més clar la carta guanyadora que guardava entre les meues mans…

Moments tristos, plors, soledat i impotència de no poder tindre llibertat de creació s’apoderaven de mi; però jo tenia claríssim la frase de Woddy Allen a la pel·lícula Manhattan, “pots ser la persona més creativa del món i tindre grans idees però el més important és tindre valor per a realitza-les“. I agafat a aquesta idea vaig seguir endavant buscant el meu camí.

Avui ens trobem a 13 de Setembre, ja han passat quasi 9 mesos, des que vaig inaugurar l’Almàssera de la Marina Alta i estic molt content amb l’acceptació i les reaccions de la gent. M’han dit coses molt boniques, molta gent de Pedreguer se sent orgullós de tindre un lloc així al seu poble.

L’Almàssera, és un espai on pots comunicar-te i conéixer gent de tot arreu, és un lloc de reunió, un lloc per tastar cerveses artesanes ecològiques, vins i ginebres valencianes etc. En definitiva, un lloc que compartir amb vosaltres.

Espere que vos agrade.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *