Les noves lleis que protegeixen el patrimoni natural valencià ja estan ací.

Una vegada confirmades les sospites de la intencionalitat dels focs que han tingut lloc en Poble Nou de Benitatxell i Xàbia, les xarxes social es varen mobilitzar demanant una major protecció de les muntanyes del territori valencià davant la llei de monts aprovada pel govern central.

Una vegada més, els valencians és mobilitzaven per demanar la protecció del seu territori, donant una mostra més del fort vincle existent entre els valencians i la seua terra. Vincle al qual es fa referència en incomptables ocasions amb l’expressió LA TERRETA, per tots coneguda.

Davant tota aquesta mobilització, cal recordar, tal i com va publicar el diari “Información” el 19 de gener del 2016, que la Generalitat Valenciana va incloure en la llei d’acompanyament dels pressupostos del 2016 un blindatge de la protecció dels terrenys que siguen afectats per un incendi i que no podran requalificar-se com a sol urbà en 30 anys. Una mesura que havia suavitzat el govern anterior, el qual va incorporar una clàusula que deixava la decisió de requalificar els terrenys en mans de l’administració, permetent-la en casos d’interés general, tal com va ocorregué el seu dia amb el pla parcial que va donar lloc a la construcció de Terra Mítica.

Amb aquesta modificació incorporada aquest any per la Generalitat, el terreny forestal queda blindat davant l’especulació, malgrat que la llei de monts estatal encara deixa oberta la porta de la requalificació en alguns casos, però molt més reduïts.

Un altre canvi important en temes de protecció mediambiental té a veure amb la modificació de l’article 33 de la llei 11/1994 d’espais naturals protegits, pel qual es reverteix el tractament uniforme que la llei establia per als espais d’amortiment d’impactes dels parcs naturals, passant d’unt tractament genèric a un tractament específic.

Els espais d’amortiment són els límits no protegits dels parcs naturals i que separen el parc natural de les zones no protegides. El canvi de la legislació ha permés una major protecció d’aquests espais, que en tot el territori valencià arriba a ocupar una superfície de 319.280,25 hectàrees, el 12,39% de la superfície del territori valencià.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *