Punt de vigilància en l’accés terrestre per a «filtrar» visitants no preparats a la Cova Tallada.

La comissió de seguiment de la reserva marítima del terme de Sant Antoni va debatre hui les primeres mesures encaminades a racionalitzar la situació de la Cova Tallada, un paratge compartit per Dénia i Xàbia que ha patit greus episodis de saturació durant el passat estiu. Estes iniciatives, tractades durant una reunió celebrada a Dénia amb la presència de tècnics de les dues localitats afectades i de la conselleria, s’aplicaran tant en l’accés terrestre com en el marítim.

Per terra

El regidor de Medi Ambient de Dénia, Josep Crespo (Compromís), ha explicat que la intenció és comptar amb un punt de vigilància en l’inici de la senda que porta fins a la Cova Tallada. És a dir, una persona que s’encarregue en primer lloc d’informar als senderistes del delicat equilibri mediambiental d’esta emblemàtica catedral geològica, de la necessitat de practicar un turisme responsable i de les característiques orogràfiques una miqueta delicades del camí que porta fins a la cavitat.

De fet, Crespo preveu que esta persona exercisca tasques de control i impedisca el pas a aquells visitants que no es troben preparats per a recórrer la senda. «Qui porte xancletes no passarà», va exemplificar de forma molt gràfica el regidor. Es pretén així evitar la gran quantitat de rescats que es van produir este estiu a causa d’excursionistes que no estaven capacitats per a fer l’itinerari i van patir accidents. També es donarà avís d’estes situacions de dificultat a senderistes que vagen amb xiquets o persones majors.

La idea acabarà de concretar-se en una pròxima reunió amb el director general del Medi Natural. Crespo va afegir que de moment no es preveu una restricció del número de visitants que puguen accedir a la Cova Tallada, com han demanat algunes veus, entre elles la del president de la Junta Rectora del Montgó, Joan Sala. «Volem ser prudents i confiar en la tasca de filtre que realitzarà este punt de vigilància i en el civisme de la gent abans de prendre mesures més dràstiques», va afegir Crespo.

Per mar

Sí que estaven presents en canvi els tècnics de Pesca, amb els quals es van abordar de forma més concreta les mesures a prendre en l’entorn marítim. Crespo ha informat que es col·locaran dues classes de boies. La primera delimitarà el que és la pròpia reserva marítima per a evitar que penetren les motos d’aigua, ja que ho tenen prohibit.

I el segon tipus de boies crearà una mena de canal ja en la Cova Tallada per tal de separar els banyistes dels caiacs i de les embarcacions a motor, que sí estan autoritzades a navegar per estes aigües encara que a una velocitat màxima de 3 nusos. Així, es vol evitar que sobretot estes últimes provoquen situacions de perill per als banyistes, com segons Crespo ha passat este estiu «quan hi va haver una embarcació que pràcticament es va ficar dins de la cova».

A més, en una reunió tècnica prèvia amb la presència de l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i de representants de les confraries pesqueres de Xàbia i Dénia es va perllongar l’autorització a la pesca artesanal de les dues localitats perquè puguen pescar en la reserva marina amb arts menors entre l’1 d’octubre d’este any i el 31 de març de 2017. A esta activitat pesquera estan autoritzades 10 barques de Dénia i 7 de Xàbia.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *